Sałatka z grillowanym kurczakiem

Nie tylko dla fanów dań z grilla.

Składniki:

  • 10 dag młodego szpinaku
  • spora garść rukoli
  •  1 op. różnych sałat
  •  2 pomidory
  •  1 ogórek sałatkowy
  •  1 żółta papryka
  •  40 dag grillowanego filetu z piersi kurczaka
  • 4 grzanki z pszennej bułki
  • garść włoskich orzechów

Na sos:

  • 4 łyżki oliwy
  •  2 czubate łyżeczki musztardy
  •  1 łyżeczka miodu
  •  1 ząbek czosnku
  •  sól, pieprz

Przygotowanie:

Reklama

1. Liście szpinaku, rukolę oraz pozostałe sałaty opłucz, dobrze osusz, ew. porwij na mniejsze kawałki. Paprykę, pomidory i ogórek umyj, wytrzyj, pokrój w kosteczkę. Kurczaka potnij na spore kawałki. Orzechy drobno posiekaj.

2. Przygotowane składniki wymieszaj w salaterce. Przygotuj sos musztardowy: oliwę utrzyj z musztardą (najlepiej sarepską). Domieszaj miód oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

3. Sałatkę posyp orzechami. Polej sosem musztardowym. Serwuj z pszennymi grzankami.


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje