Sałatka z grillowanym kurczakiem i chipsami

Marchewkowa pikanteria.

Sałatka z grillowanym kurczakiem nie musi być przewidywalna
Sałatka z grillowanym kurczakiem nie musi być przewidywalna.

Składniki:

  • 200g fileta z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki gruntowe 
  • 100 g świeżego szpinaku 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 paczka chipsów np. Crispy Marchew na ostro

Marynata:

  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 
  • 1 łyżka oleju 
  • sól, pieprz

Sos:

  • 1 limonka
  • sól, pieprz 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Kurczaka kroimy w kawałki i umieszczamy w marynacie na co najmniej pół godziny (mięso marynujemy w lodówce). Szpinak myjemy, kilka listków zostawiamy do ozdoby, a resztę przekładamy do garnka, dodajemy masło, przeciśnięty czosnek i gotujemy na małym ogniu kilka minut, aż szpinak zmięknie.

2. Warzywa kroimy w kawałki. Cukinię grillujemy na patelni. To samo robimy z kurczakiem. Na talerz wykładamy szpinak, układamy na nim kurczaka, warzywa umieszczamy obok. Z limonki wyciskamy sok i z połowy ścieramy skórkę, dodajemy sól, pieprz oraz oliwę i tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.

3. Całość przyozdabiamy listkami szpinaku. Na sam koniec posypujemy pokruszonymi chipsami np. Crispy Marchew na ostro.

Smacznego

.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas