Sałatka z jajkiem i szparagami

Pełna wartości odżywczych.

Składniki na 8 porcji:

- 8 jajek,
- 500 g szparagów,
- sól, cukier,
- czerwona papryka,
- 3 plastry gotowanej szynki,
- 2 awokado,
- sok z jednej cytryny,
- 150 ml bulionu warzywnego,
- pieprz cytrynowy,
- bazylia do dekoracji

Reklama

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo. Szparagi przekroić wzdłuż i pokroić na kawałki. W osolonym wrzątku z 1 łyżeczką cukru gotować szparagi przez 4-5 minut, odcedzić. Jajka przelać zimną wodą, obrać, pokroić w plastry. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Szynkę pokroić w paski. Awokado obrać przekroić, wyjąć pestkę a miąższ z jednej połówki pokroić w paseczki i skropić sokiem z cytryny. Drugą połówkę zmiksować z bulionem i pozostałym sokiem z cytryny. Doprawić pieprzem i szczyptą cukru. Szparagi, paprykę, awokado, jajka i szynkę, nakładać warstwami do salaterek. Polać sosem awokadowo-cytrynowym. Dekorować bazylią.

Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 1000 kJ/239 kcal

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje