Sałatka z mandarynkami

Składniki: 4 małe cykorie, 3 mandarynki, sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka octu winnego, sok z 1 mandarynki, skórka z 1/2 pomarańczy, 2 łyżki oleju, po 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego i białego, sól.

Przygotowanie

Reklama

Cykorię umyć, przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, osączyć. Wykroić głąb. Pokroić w niezbyt grube paski. Włożyć do miski i skropić sokiem z cytryny. Mandarynki obrać, usunąć białą skórkę, podzielić na cząstki i pokroić. Rozłożyć na kawałkach cykorii. Sok z mandarynki wymieszać z solą, pieprzem czarnym i białym, octem, dodać olej, wymieszać. Sosem polać cykorię, wymieszać. Pomarańczę sparzyć we wrzącej wodzie, obrać skórkę i pokroić w cieniutkie paseczki, przybrać nimi sałatkę. Podawać zaraz po przyrządzeniu. Sałatka może być doskonałym dodatkiem do wątróbki, polędwicy, sznycla czy steku wołowego.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: cytryny | sok | sałatka | mandarynki | sałatki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje