Sałatki z octem jabłkowym dla odchudzających się

Ocet jabłkowy jest ceniony ze względu na to, że sprzyja odchudzaniu. Sprawdź, jak wprowadzić go do swojej diety!

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Sałatka jabłkowo-kiełkowa

Składniki:

  • 1 fenkuł
  • 1 marchewka
  • 2 jabłka
  • 50 g kiełków rzodkiewki50 g roszponki
  • 1 cebula
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskichPrzygotowanie:

Fenkuł pokroić w cienkie plasterki, marchewkę w słupki, jabłka utrzeć na grubej tarce (można zostawić 4 plasterki do dekoracji). Cebulę pokroić w drobną kostkę. Roszponkę i kiełki umyć i osuszyć. Ocet jabłkowy doprawić solą i pieprzem, wmieszać olej. Wszystkie składniki wymieszać. Posypać startym serem. Dekorować plasterkami jabłka.

Smacznego
 123RF/PICSEL

Sałatka melonowo-serowa z ostrym sosem azjatyckim

 Składniki na 4 porcje:

  • 1 mały melon
  • 300 g sera owczego
  • Mała papryczka chili
  • 4 łyżki sosu chili
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • Sól, pieprz, cukier
  • 4-5 łyżek oleju
  • 150 g różnych sałat (np. sałata lodowa. rukola, roszponka)Przygotowanie:

Miąższ melona pokroić na cienkie plastry, ser pokruszyć, chili drobno pokroić. Sos chili, chili, sok pomarańczowy i ocet jabłkowy wymieszać i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wmieszać olej. Wszystkie składniki sałatki połączyć.

Smacznego
 123RF/PICSEL

Belgijska sałatka z brukselki

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg brukselki
  • sól
  • 2 różowe grapefruity,
  • 3 pomarańcze
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • biały pieprz
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oleju
  • kilka listków sałaty
  • 2 cebule
  • 2 łyżki majonezu sałatkowego
  • 150 g chudego jogurtu
  • curry
  • 40 g migdałów
  • grubo zmielony pieprzPrzygotowanie:

Brukselki pokroić w plastry i gotować 12 minut w osolonej wodzie. Grapefruity obrać (również z białej skórki wewnątrz), miąższ pokroić, obrane pomarańcze pokroić w plasterki. Z octu i oleju przygotować winegret, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Składniki zmieszać i zalać sosem. Potargane listki sałaty układać na talerzach, nakładać na nie sałatkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zmieszać z majonezem i jogurtem. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i curry. Migdały grubo posiekać. Na każdą porcję sałatki nakładać nieco sosu jogurtowego, posypać migdałami i grubo zmielonym pieprzem. Pozostały sos podawać w sosjerce.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas