Sałatki z octem jabłkowym dla odchudzających się
Ocet jabłkowy jest ceniony ze względu na to, że sprzyja odchudzaniu. Sprawdź, jak wprowadzić go do swojej diety!
Sałatka jabłkowo-kiełkowa
Składniki:
- 1 fenkuł
- 1 marchewka
- 2 jabłka
- 50 g kiełków rzodkiewki50 g roszponki
- 1 cebula
- 4 łyżki octu jabłkowego
- Sól, pieprz
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskichPrzygotowanie:
Fenkuł pokroić w cienkie plasterki, marchewkę w słupki, jabłka utrzeć na grubej tarce (można zostawić 4 plasterki do dekoracji). Cebulę pokroić w drobną kostkę. Roszponkę i kiełki umyć i osuszyć. Ocet jabłkowy doprawić solą i pieprzem, wmieszać olej. Wszystkie składniki wymieszać. Posypać startym serem. Dekorować plasterkami jabłka.
Sałatka melonowo-serowa z ostrym sosem azjatyckim
Składniki na 4 porcje:
- 1 mały melon
- 300 g sera owczego
- Mała papryczka chili
- 4 łyżki sosu chili
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- 3 łyżki octu jabłkowego
- Sól, pieprz, cukier
- 4-5 łyżek oleju
- 150 g różnych sałat (np. sałata lodowa. rukola, roszponka)Przygotowanie:
Miąższ melona pokroić na cienkie plastry, ser pokruszyć, chili drobno pokroić. Sos chili, chili, sok pomarańczowy i ocet jabłkowy wymieszać i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wmieszać olej. Wszystkie składniki sałatki połączyć.
Belgijska sałatka z brukselki
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg brukselki
- sól
- 2 różowe grapefruity,
- 3 pomarańcze
- 2 łyżki octu jabłkowego
- biały pieprz
- szczypta cukru
- 2 łyżki oleju
- kilka listków sałaty
- 2 cebule
- 2 łyżki majonezu sałatkowego
- 150 g chudego jogurtu
- curry
- 40 g migdałów
- grubo zmielony pieprzPrzygotowanie:
Brukselki pokroić w plastry i gotować 12 minut w osolonej wodzie. Grapefruity obrać (również z białej skórki wewnątrz), miąższ pokroić, obrane pomarańcze pokroić w plasterki. Z octu i oleju przygotować winegret, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Składniki zmieszać i zalać sosem. Potargane listki sałaty układać na talerzach, nakładać na nie sałatkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zmieszać z majonezem i jogurtem. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i curry. Migdały grubo posiekać. Na każdą porcję sałatki nakładać nieco sosu jogurtowego, posypać migdałami i grubo zmielonym pieprzem. Pozostały sos podawać w sosjerce.