Sandacz duszony z jabłkami

Wyśmienity smak.

Składniki na 6 porcji:

Reklama

- 1 średni sandacz (do 1,5 kg),
- 5 dużych kwaskowych jabłek,
- 1/2 szklanki esencjonalnego wywaru rybnego,
- 3 łyżki oleju,
- 1/2 szklanki śmietany,
- cebula,
- sól, biały pieprz,
- łyżka masła,
- 1 duże jabłuszko o czerwonej skórce,
- zielenina

Przygotowanie:

1. Sprawioną rybę natrzeć solą i pozostawić w chłodnym miejscu na pół godziny. Duże jabłka i cebulę obrać, pokroić w plasterki. Wysmarować brytfankę masłem i w niej warstwami układać rybę oraz jabłka z cebulą, posolić. Zalać wywarem rybnym i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut.
2. Następnie rybę wyjąć, przełożyć na ogrzany półmisek, a jabłka z cebulą przetrzeć przez sito lub zmiksować na gładko. Wymieszać ze śmietaną, zagotować, przyprawić solą i pieprzem. Sosem polać rybę. Trzymać w cieple, aby nie ostygła.
3. Ze środka czerwonego jabłuszka wyciąć całe duże plasterki. 1 minutę smażyć je na łyżce masła. Udekorować rybę. Przybrać zieleniną. Podawać z ziemniakami z wody. Czas przygotowania: 50 minut
1 porcja: 390 kcal

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: jabłka | sandacz | ryby | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje