Schabowe w ziołowym płaszczyku

Wieprzowina w połączeniu z ziołami i migdałami smakuje wprost obłędnie! Mięso jest soczyste i aromatyczne, a wierzch cudownie chrupiący. Pycha!

Czas przyrządzenia: 25 minut
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 40 dag schabu (bez kości)
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 5-6 dag rzeżuchy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 10 dag tartej bułki
  • 4 łyżki drobniutko posiekanych migdałów
  • 2 jajka
  • 5 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania



Reklama

1. Schab umyj, wytrzyj do sucha. Mięso pokrój na 4 plasterki. Każdy osobno włóż do dużej foliowej torebki i mocno rozbij tłuczkiem. Dzięki temu nie uszkodzisz włókien mięsa. Potem kotlety wyjmij z torebek. Skrop sokiem z cytryny. Posyp solą oraz pieprzem.Odłóż na bok. Natkę i rzeżuchę opłucz,osusz, zioła drobniutko posiekaj. Jajka wbij na głęboki talerz, roztrzep widelcem.Na drugim talerzu wymieszaj tartą bułkę, posiekane migdały i zioła.Kotlety oprósz mąką, zanurz w jajkach,potem panieruj je w bułce z migdałami i ziołami. Panierkę dociśnij do mięsa.

2. Na patelni rozgrzej olej z dodatkiem masła. Włóż kotlety i usmaż je na rumiano z obu stron. Gotowe sznycle serwuj z grubym makaronem oraz sezonowymi warzywami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje