Schabowe z pieczarkami

Kotlety trochę inaczej.


Reklama


Składniki:

- 50 dag schabu środkowego,
- 35 dag pieczarek,
- 4 plasterki sera żółtego,
- 2 cebule,
- 1 pomidor,
- 2 jajka,
- 3-4 łyżki mąki,
- 6 czubatych łyżek bułki tartej,
- 3 łyżki masła,
- 1 łyżeczka oregano,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki. Obraną cebulę pokroić w sporą kostkę. Pomidora sparzyć, obrać, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Na maśle poddusić pieczarki z cebulą, doprawić solą, pieprzem, oregano, dodać pomidora i jeszcze chwilkę dusić. Mięso pokroić na 4 kotlety, ułożyć na desce, przykryć folią spożywczą, mocno rozbić aby powstały spore kotlety. Tak przygotowany schab oprószyć mąką, pieprzem, panierować w mące, jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć kotlety na rumiano na gorącym oleju. W naczyniu do zapiekania ułożyć kotlety, na każdym położyć podduszone pieczarki a na nich plasterek sera żółtego, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopnia na 3 minuty aż ser się roztopi.

Dowiedz się więcej na temat: pieczarki | grzyby | schab | wieprzowina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje