Schupfnudeln - niemieckie kluski ziemniaczane

Niemieckie kopytka.

Składniki:

Reklama

  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • 2-3 cebule
  • 6 łyżek masła
  • gałązka pietruszki
  • mąka do podsypywania
 Przygotowanie:

Ziemniaki umyć i ugotować. Odcedzić, odparować i obrać. Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę, odstawić, aby przestygły. Dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i jajko. Doprawić łyżeczką soli i gałką muszkatołową. Wyrobić na gładkie ciasto. Na posypanej mąką powierzchni formować wałeczki o grubości palca. Ciąć na kawałki o długości 5-6 cm, formować szpiczaste końcówki. Kluski gotować w osolonym wrzątku po 3 minuty, aż wypłyną.  Wyjmować łyżką cedzakową.

 Cebule pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać 4 łyżki masła i smażyć kluski na złoty kolor. Na drugiej patelni usmażyć na sklarowanym maśle cebulę. Kluski wymieszać z cebulą. Posypać posiekaną zieloną pietruszką .

Czas przygotowania: 90 minut

Jedna porcja zawiera: 1630 kJ/389 kcal


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje