Sernik Caffe Latte
Efektownie wygląda i pysznie smakuje.
Składniki:
- 3 łyżeczki cappuccino w proszku
- 1 łyżeczka kakao
- 800 g twarożku
- 75 g śmietany kremówki
- 125 g cukru
- Aromat waniliowy
- 5 łyżek kaszy manny
- 4 jajka
- Ziarenka kawy i kakao do dekoracji
- Tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Cappuccino wymieszać z 5 łyżkami gorącej wody i podzielić na 2 części. Do jednej części wmieszać kakao, ostudzić.
Twarożek, śmietanę, cukier i aromat wymieszać, dodać kaszę mannę i jajka. Ciasto podzielić na 3 części. 1/3 ciasta umieścić w nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą prostokątnej formie (1,4 l pojemności, 26x11 cm) i wyrównać. Rozpuszczone cappuccino zmieszać z 1/3 ciasta i również umieścić w formie, wyrównać. Do ostatniej części ciasta dodać mieszankę z cappuccino i kakao, wymieszać, umieścić w formie. Piec w temp 150 st. C przez 1 ½ - 1 ¾ godziny. Ostudzić. Dekorować ziarnami kawy oprószyć kakao.