Sernik cytrynowy​

Składniki: Na ciasto: szklanka mąki, 10 dag zimnego masła, 4 łyżki cukru, łyżka kakao, żółtko, sól Na masę: 4 jajka, 6 łyżek cukru, 1 kg mielonego twarogu, 2 łyżki miękkiego masła, sok i skórka otarta z jednej cytryny, łyżka mąki ziemniaczanej. Do dekoracji: limonka, opakowanie galaretki cytrynowej, listek mięty.

Mąkę przesiej na stolnicę lub blat, dodaj zimne masło i posiekaj nożem. Następnie dodaj cukier, kakao, żółtko oraz szczyptę soli i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz 10 min.

Reklama

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem i sokiem z cytryny na puszystą masę, aż cukier się rozpuści. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawaj twaróg, masło, skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodaj pianę z białek i wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na spód i piecz godzinę w 180 st. C.

Galaretkę zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw. Limonkę sparz wrzątkiem, osusz i pokrój na cienkie plasterki.

Gdy ciasto wystygnie, wierzch udekoruj plastrami limonki, listkami mięty i zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na 2 godziny.

Przygotowanie: 60 minut Porcja: 280 kilokalorii

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | przepisy | gotowanie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje