Sernik nowojorski

Na bazie polskiego twarogu.

Składniki:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 20 dag masła albo margaryny
  • 30 dag kruchych ciasteczek
  • 3 jajka
  • 30 dag cukru
  • 20 dag śmietany kremówki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • po 20 dag malin, jagód i porzeczek
  • Dekoracja: kisiel z owoców leśnych, karmel

Przygotowanie:

1. Ciasteczka pokrusz. Masło stop, wymieszaj z okruszkami. Masą wylep spód tortownicy. Twaróg połącz z jajkami, cukrem, mąką, sokiem i skórką z cytryny. Ucieraj 3 minuty mikserem ustawionym na niskie obroty. Potem je zwiększ. Dolej śmietanę, ucieraj kilka minut.

Reklama

2. Dwa kawałki folii aluminiowej ułóż na krzyż na blacie. Na środku postaw tortownicę ze spodem z ciasteczek. Unieś wystające kawałki folii, owiń nimi brzeg tortownicy. Na spód wyłóż 1/2 masy serowej i umyte owoce. Przykryj je pozostałą masą. Formę ustaw w żaroodpornym naczyniu z wrzątkiem. Woda powinna sięgać do wysokości ok. 3 cm tortownicy.

3. Sernik piecz godzinę w temp. 175°C. Schłodź. Udekoruj kisielem i karmelem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje