Sernik waniliowy z bezą i owsianym krokantem

Pokochacie to ciasto za puszysty spód z mnóstwem soczystych owoców, aksamitną masę oraz... słodziutką posypkę, która zwykle znika jako pierwsza!

Czas przyrządzenia: 1 godzina 40 minut
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • Na spód:
  • 25 dag masła
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 40 dag mrożonych śliwek
  • Na masę:
  • 20 dag ugotowanych ziemniaków
  • 50 dag tłustego twarogu
  • 2/3 cukru pudru
  • rdzeń zeskrobany z 1 laski wanilii
  • 1 łyżka proszku budyniowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka
  • Na bezę
  • 4 białka jajek,
  • 20 dag cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • Na owsiany krokant
  • 10 dag płatków owsianych
  • 3-4 łyżki cukru

Sposób przygotowania

1. Spód: śliwki rozmroź, dobrze osącz na sitku. Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą,jasnokremową masę. Kolejno wbij do niej jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy maślanej. Dobrze wymieszaj mikserem. Tortownicę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto.Ułóż na nim śliwki.

Reklama


2. Masa: ziemniaki oraz twaróg przepuść trzy razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Masę serową utrzyj z cukrem pudrem i rdzeniem wanilii.Dodaj żółtka, śmietanę oraz proszek budyniowy. Składniki dobrze wymieszaj mikserem. Masę serową rozsmaruj na spodzie z owocami.


3. Beza: białka ubij na sztywno razem z sokiem cytrynowym. W czasie ubijania porcjami wsyp cukier. Bezę wyłóż na wierzch sernika. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. Piecz 50-60 minut.


4. Krokant: cukier stop na mocno rozgrzanej patelni na jasny karmel. Wymieszaj go z płatkami owsianymi. Masę rozsmaruj na kawałku pergaminu. Poczekaj, aż masa zastygnie i stwardnieje. Wtedy połam krokant na kawałki. Posyp nimi wystudzone ciasto.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje