Sernik z brzoskwiniami

Propozycja podwieczorku.

Składniki:

  • 80 dag mielonego twarogu
  • 30 dag mąki pszennej
  • 35 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 2 op. budyniu waniliowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 5-6 brzoskwiń
  • tłuszcz i mąka do tortownicy

Przygotowanie:

1. Brzoskwinie umyj, skórkę ponacinaj, włóż do wrzątku. Po chwili wyjmij owoce, obierz je, przekrój i wyjmij pestki. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 15 dag cukru, szczyptę soli, masło i 1 jajko. Zagnieć ciasto na kruszonkę. Tortownicę posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na spodzie rozsyp połowę kruszonki. Resztę ciasta schłodź. Spód z kruszonki dociśnij dłonią do dna tortownicy.

Reklama

2. Twaróg utrzyj z resztą cukru i proszkiem budyniowym. Dodaj pozostałe 4 jajka oraz skórkę cytrynową. Wymieszaj i wyłóż na przygotowany spód. Na masie serowej rozłóż brzoskwinie. Posyp je pozostałą kruszonką. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 50-60 minut. Przed podaniem ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje