Sernik z jabłkami

Delikatne, aromatyczne ciasto

Czas przyrządzenia: 1,5 godziny
Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 75 dag twarogu sernikowego
  • 10 dag ryżu
  • pół litra mleka
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 3/4 szklanki śmietany 18 proc.
  • 4 dag masła
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 jabłka

Sposób przygotowania

1. Mleko zagotuj. Wsyp ryż, gotuj 20 minut i odstaw razem z mlekiem. Twaróg zmiksuj z masłem i śmietaną. Jajka ubij z cukrem, dodaj do twarogu i zmiksuj z ryżem. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. 

2. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę twarogową. Wyrównaj wierzch, piecz 30 minut w temp. 180 st. C. Jabłka obierz, usuń gniazda, a miąższ pokrój w kostkę. Wyłóż owoce na wierzch i piecz ciasto jeszcze 30 minut. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje