Sernik z jagodową galaretką

Pyszny deser z jagodami

Czas przyrządzenia: 2 godziny
Składniki dla: 10 porcji

Składniki - spód

  • 2 szklanki orzeszków ziemnych
  • szklanka masy kajmakowej
  • sól

Składniki - masa

  • 80 dag twarogu trzykrotnie mielonego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki mleka
  • pół szklanki kremówki
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Składniki - wierzch

  • 25 dag jagód
  • 5 łyżek cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka soku z cytryny
  • 100 ml zimnej wody

Sposób przygotowania

1. Orzechy wymieszaj z masą kajmakową i szczyptą soli. Masą wyłóż tortownicę, wstaw do lodówki. Żelatynę rozpuść w ciepłym mleku i kilku łyżkach wody. Wymieszaj twaróg z cukrem i kremówką. Po łyżce dodawaj go do żelatyny. Masę wyłóż na spód. 

2. Jagody przez 10 minut gotuj z wodą, cukrem i sokiem z cytryny. Zmiksuj. Pięć łyżek wody wymieszaj z mąką ziemniaczaną, dodaj do owoców, mieszając podgrzewaj chwilę. Ostudzone wylej na ciasto. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje