Serowe rozmaitości

Pyszna sałatka z serem

Czas przyrządzenia: 50 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 3-4 liście sałaty rzymskiej lub 4-5 garści mieszanki sałat
  • 2 średnie piersi z kurczaka
  • 1 szkl. drobnego makaronu, np. kolanka z falbanką
  • 8-10 małych pomidorków
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu
  • po 1/2 szkl. drobno pokruszonych krakersów i bułki tartej
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki startego sera typu parmezan
  • olej
  • SOS:
  • 50 g sera pleśniowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki startego sera typu parmezan
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Krakersy wymieszaj z bułką, papryką i kurkumą. Mięso umyj i osusz, natrzyj solą i pieprzem. Pokrój w paski grubości ok. 1,5 cm. Wymieszaj i zalej  jogurtem. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. 

Reklama

2. Przygotuj sos: mleko podgrzej, dosyp pokruszony ser pleśniowy, parmezan i szczyptę pieprzu. Gotuj, mieszając, aż ser się rozpuści. Gdy ostygnie, domieszaj jogurt.    

3. Każdy pasek mięsa delikatnie osusz i obtocz w panierce. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju. Zostaw na ręczniku papierowym do ostygnięcia. Pokrój je na małe kawałeczki. Sałatę porwij. Wymieszaj z makaronem, pomidorkami i sosem. Posyp startym serem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje