Sezon na grzyby

Tych przepisów nie znałaś.

Pasztet z fasoli z papryką i grzybami

Składniki:

  • 1/2 kg fasoli Jaś
  • 4 cebule
  • papryka
  • 4 jaja
  • 30 dag grzybów leśnych
  • 20 dag pieczarek
  • 2 listki laurowe
  • bułka tarta
  • przyprawa do dań z fasoli
  • gałka muszkatołowa
  • ziele angielskie
  • olej
  • czosnek granulowany
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Fasolę namocz w wodzie na noc. Odcedź, zalej świeżą wodą, dodaj listki i ziele. Gotuj do miękkości, pod koniec gotowania posól. Odcedź, wyjmij ziele i listki. Ostudź. Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę paprykę. Na patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę i oczyszczone, pokrojone grzyby.

Reklama

2. Część grzybów odłóż. Fasolę dopraw, zmiksuj blenderem. Dodaj usmażoną paprykę, jajka, grzyby. Dokładnie wymieszaj, wyłóż do formy, udekoruj grzybami. Piecz 40 minut w temp. 180˚C.

Sakiewki z grzybami

Składniki:

Ciasto:

  • szklanka mąki
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki wody gazowanej
  • 3 jajka
  • sól
  • szczypta cukru
  • łyżka oleju
  • szczypior

Farsz:

  • 30 dag pieczarek
  • 20 dag świeżych grzybów
  • cebula
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól pieprz
  • olej

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej, wlej wodę i mleko, dodaj jajka, wymieszaj lub zmiksuj blenderem. Dodaj cukier, sól, olej, dokładnie wymieszaj, odstaw na pół godziny. Usmaż kilka placków.

2. Cebulę posiekaj, usmaż na oleju. Grzyby szybko opłucz, większe pokrój, mniejsze wrzuć w całości, smaż. Posyp solą, pieprzem, gdy puszczą wodę, wrzuć listki i ziele (po usmażeniu wyjmij je z potrawy). Kładź na naleśniki, zawiązuj sakiewki szczypiorem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje