Skrzydełka w chrupiącej panierce

Proste i szybkie danie.

Składniki:

  • 1 papryczka chili, tymianek
  • 1 kg skrzydełek, sól, pieprz
  • 1 łyżka curry
  • 500 ml kefiru
  • 4 ząbki czosnku
  •  mąka kukurydziana, olej
  •  20 dag kwaśnej śmietany
  •  10 dag sera z pleśnią, 2 łyżki majonezu

Przygotowanie:

1. Papryczkę chili umyj i osusz, a potem rozkrój, pozbaw nasionek i drobno posiekaj. Opłucz i otrzyj 3 gałązki tymianku. Skrzydełka opłucz, umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz. Natrzyj solą, pieprzem oraz curry w proszku.

2. W większej misce wymieszaj kefir z posiekaną papryczką chili oraz tymiankiem. Dodaj 2 przeciśnięte przez praskę lub obrane i posiekane ząbki czosnku. Do przygotowanej marynaty włóż skrzydełka. Odstaw do lodówki na 12 godzin.

3. Do głębokiego talerza wsyp 1-2 szklanki mąki. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Skrzydełka wyjmuj z marynaty, panieruj w mące i smaż na złoty kolor. Osącz z tłuszczu.

4. Śmietanę utrzyj z pokruszonym serem i majonezem. Dopraw resztą czosnku, solą oraz pieprzem. Dip dowolnie udekoruj, podawaj do smażonych skrzydełek.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje