Śląski żurek

Pyszny i aromatyczny

Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • Zakwas:
  • 2 szkl. żytniej mąki razowej
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek skórki razowego chleba;
  • Dodatkowo: 4 litry wywaru z gotowania wędzonki albo szynki
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • suszony majeranek
  • sól

Sposób przygotowania

1. Czosnek obierz, pokrój. Zagotuj 2 litry wody, przestudź,powinna jednak pozostać ciepła.Do słoja wsyp mąkę. Wlej 1/2 wody,wymieszaj, rozprowadź resztą wody. Wrzuć czosnek i skórkę chleba. Naczynie przykryj gazą, obwiąż. Trzymaj w cieple(np. na parapecie nad grzejącym kaloryferem) przez 3-5 dni. Przelej do butelek.Przechowuj w lodówce do 3 tygodni. 

2. Wywar zagotuj, wlej zakwas (ok. 4 szkl.). Zagotuj, wlej śmietanę. Dopraw solą i majerankiem.Podawaj z kiełbasą i jajkiem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje