Śledzie z jabłkiem i śmietaną

Świetna przekąska w nietypowym wydaniu

Składniki

  • 1 kg solonych filetów ze śledzia
  • 2 jabłka
  • śmietana 18 proc. odrobina cynamonu
  • natka pietruszki

Składniki na marynatę

  • woda
  • 2–3 marchewki
  • kilka cebul
  • kilka liści laurowych
  • ziele angielskie
  • cukier
  • ocet
  • trochę oleju

Sposób przygotowania

1. Zagotuj wodę z pokrojoną marchwią, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po 15 minutach zdejmij ją z ognia, wrzuć kilka pokrojonych w talarki cebul, dopraw cukrem i octem – kieruj się własnym smakiem. Dodaj 2–3 łyżki oleju. Śledzie opłucz i zalej zimną marynatą. Szczelnie przykryj i odstaw do lodówki na min. 3 dni. Tuż przed podaniem wyjmij kilka płatów z marynaty, odsącz, pokrój na kawałki, ułóż na półmisku.

2. Oprósz cynamonem, przykryj warstwą jabłek, obranych i utartych na tarce o dużych oczkach i warstwą śmietany. Posyp natką.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje