Słodki wielkanocny przysmak

Deser Panforte przywędrował do nas z gorących Włoch. Jest to ciasto z ogromną ilością bakalii, słodkiego miodu i kakao.

Składniki:

  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta białego pieprzu
  • 50 g cukru
  • 150 g miodu
  • 30 g masła
  • 100 g orzechów laskowych np. Bakalland
  • 100 g migdałów np. Bakalland
  • 180 g mieszanki keksowej np. Bakalland
  • 100 g fig duże owoce np. Bakalland
  • 100 g suszonych moreli np. Bakalland

Przygotowanie:

1. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przekładamy orzechy laskowe, migdały, mieszankę keksową, morele oraz lekko posiekane figi. Do bakalii dodajemy mąkę, kakao, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Wszystko mieszamy by bakalie dokładnie zostały pokryte suchymi składnikami.

Reklama

2. W garnku umieszczamy miód, masło i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, gdy wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą, a cała masa zacznie się pienić. Mieszankę gotujemy jeszcze około 2-3 minuty. Następnie szybko przelewamy postały syrop do bakalii i energicznie mieszamy aby masa została rozprowadzona między bakaliami.

3. Powstałą masę przekładamy do tortownicy układając ją równomiernie. Pieczemy w temperaturze 165 stopni przez około 35-40 minut.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje