Słodkie koguciki wielkanocne dla dzieci

Czas ok. 50 min; porcja – 340 kcal.

Sprawdź przepis!
Sprawdź przepis!123RF/PICSEL

1. Gorzką czekoladę połam na niewielkie kawałki, umieść w metalowej misce. Następnie ustaw miskę w większym naczyniu z gotującą się wodą. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Na koniec do płynnej masy czekoladowej dodaj preparowany ryż, wymieszaj starannie.

2. Kieliszki do jajek (lub foremki w podobnym owalnym kształcie) wyłóż folią aluminiową. Za pomocą łyżki nakładaj do nich czekoladowo-ryżową masę tak, by w środku pozostały wgłębienia.

3. Powstałe w czekoladowo-ryżowej masie wgłębienia napełnij drażetkami. Składaj ze sobą po dwa kieliszki z masą tak, by powstały czekoladowe jajka z lentilkami w środku. Obwiąż każde jajko lub ściśle owiń i odłóż do lodówki, aby masa zastygła.

4. Część masy marcepanowej zagnieć z żółtym barwnikiem spożywczym, część z czerwonym, resztę pozostaw w naturalnym kolorze. Z jasnej masy po rozwałkowaniu wytnij ostrym nożem podstawki, skrzydełka oraz oczy kogucików. Przylep je do wyjętych z kieliszków oraz folii korpusów. 5. Źrenice zrób z kawałków lukrecji. Z żółtego marcepanu ulep łapki, z czerwonego grzebienie i dzioby. Koguciki ustaw na podstawkach z jasnej masy marcepanowej.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas