Smaczne potrawy na każdy dzień tygodnia

Wciąż brakuje ci pomysłów na obiad? Spieszymy z pomocą!

Nadziewane pomidory
Nadziewane pomidory123RF/PICSEL

Jajka w pomidorach

Sposób przygotowania

1. Pomidory umyj, osusz, odkrój czubki. Wydrąż środek i całość posól. Odstaw na 30 minut i odlej sok. 

2. Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodaj miąższ z pomidorów i krojone pomidory z puszki. Przypraw solą, pieprzem, cukrem, ziołami prowansalskimi. Dodaj masło i wino. 

3. Duś bez przykrywki, aż sos lekko odparuje. Wydrążone pomidory wypełnij gorącym sosem. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do temp. 200°C i piecz 15 minut. Następnie do każdego pomidora wbij jajko i piecz, aż białko się zetnie. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem, oprószone solą i pieprzem. 

Jak ugotować jajka?Interia Kulinaria
Tarta warzywna
Tarta warzywna123RF/PICSEL

Tarta z warzywami

Sposób przygotowania

1. Do mąki dodaj cukier puder, sól i masło. Posiekaj i dodaj żółtko i śmietanę. Zagnieć ciasto i schłodź w lodówce. Rozwałkuj, piecz 10 minut w temp. 220 st. C. 

2. Podsmaż pokrojoną paprykę, cukinię i cebulę. Jajka wymieszaj ze śmietaną, startym serem, wystudzonymi warzywami, solą i pieprzem. Wylej na ciasto i piecz 45 minut w temp. 180 st. C.  

Tarta ze szpinakiem - najszybszy przepisInteria Kulinaria
Filet z boczkiem
Filet z boczkiem123RF/PICSEL

Kurczak w boczku

1. Umyte i podzielone piersi kurczaka natrzyj olejem, solą, słodką papryką w proszku i czosnkiem granulowanym. Natnij wzdłuż, by powstała kieszonka.Włóż żółty ser pokrojony w plastry. Piersi zawiń w kilka plastrów boczku. Ułóż w brytfannie posmarowanej olejem. Posyp rozmarynem. 

2. Brokuł ugotuj na półtwardo. Dodaj do kurczaka wraz z pokrojonymi marchewkami, selerem naciowym i cebulą. Piecz pod przykryciem w temp. 180 st. C. 20 minut. Zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 20 minut. Podawaj z makaronem. 

Tagliatelle z pulpetami
Tagliatelle z pulpetami123RF/PICSEL

Pulpeciki wegetariańskie

Sposób przygotowania

1. Tofu pokrój, zmiksuj z bułką tartą, płatkami drożdżowymi, musztardą i sosem sojowym. Przypraw, zmiksuj na gładką masę i uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Smaż. 

2. Podsmaż posiekaną cebulę i startą drobno marchewkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory z puszki, ocet balsamiczny, masło, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Duś 10 minut, sosem zalej pulpety. Podawaj z makaronem. 

Zmysłowe smaki: Klopsiki z indyka w sosie koperkowymInteria.tv
Pstrągi
Pstrągi123RF/PICSEL

Pstrąg z cytryną

Sposób przygotowania

1. Pstrągi natrzyj solą i pieprzem. Do wnętrza włóż koper, cytrynę pokrojoną w plastry. Drugą w plastrach ułóż na dnie brytfanny, a z trzeciej wyciśnij sok. Dodaj do niego oliwę, obrane ząbki czosnku i ostrą paprykę w proszku. Zmiksuj, posmaruj ryby. Obłóż plastrami pozostałych cytryn. 

2. Zawiń sznurkiem. Piecz 40 minut w temp. 200°C. Kapustę poszatkuj, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, starte na tarce obrane jabłko, posiekany czosnek, koperek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj. Podawaj surówkę do ryby.

Prosty sposób na zupę rybnąInteria Kulinaria
Kaczka z jabłkami
Kaczka z jabłkami123RF/PICSEL

Kaczka z jabłkami Wierzch roladek będzie i żurawiną

Sposób przygotowania

1. Piersi kaczki posmaruj roztopionym masłem. Przypraw solą, majerankiem i estragonem. Obłóż plasterkami obranego czosnku i odstaw na kilka godzin do lodówki. 

2. Kaczkę przełóż do naczynia żaroodpornego, piecz 30 minut w temp. 220°C oraz 2 godziny w temp. 180°C. 20 minut przed końcem dodaj obrane i pokrojone w plastry jabłka i żurawinę. Gotową kaczkę pokrój w plastry, układaj na przemian mięso i jabłka, podawaj z opłukaną i osuszoną cykorią i rukolą. 

Zmysłowe smaki: Kaczka w sosie z owoców leśnychInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas