Smalec jabłkowy

Jesienne przysmaki.

Składniki na 4 słoiczki (po 150 g):

- 1 cebula,
- 2 małe czerwone jabłka,
- 250 g smalcu (można samodzielnie wytopić ze słoniny),
- 50 g chudego boczku pokrojonego w kostkę,
- pieprz,
- 75 ml oliwy z oliwek,
- pieprz,
- 6 gałązek majeranku

Reklama

Przygotowanie:

Cebulę i jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. 50 g smalcu roztopić w rondelku, dodać boczek i cebulę i smażyć 1-2 minuty, następnie dodać jabłko. Doprawić pieprzem. Po 2 minutach dodać pozostały smalec i ogrzewać dopóki się nie rozpuści. Smalec przełożyć do miski i ostudzić, mieszając od czasu do czasu. Do letniego smalcu wmieszać oliwę, dodać grubo posiekany majeranek i nakładać do słoiczków.

Czas przygotowania: 15 minut
Jedna porcja zawiera: 3230 kJ/771 kcal

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje