Smalec klasyczny, ze skwarkami i cebulką

Najlepszy do chrupiącego pieczywa i kiszonych ogórków.

Składniki:

●1 kg boczku surowego

Reklama

●500 g słoniny

●2 cebule

●3 ząbki czosnku

●sól

●majeranek

Składniki:

1. Pokrój w drobną kostkę boczek i słoninę lub zmiel w maszynce do mięsa o grubych otworach, przełóż do rondla o grubym dnie. Smaż na bardzo małym ogniu, aż skwarki zmiękną.

2. Zestaw wtedy smalec z ognia i lekko ostudź (ma bardzo wysoką temperaturę), po czym dodaj posiekane cebule, czosnek oraz majeranek i sól. Ponownie podsmaż. Schłodź i jeszcze płynny wlej do słoików lub kamionkowego naczynia i zastudź.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje