Smażona pierś z kurczaka z purre groszkowym

Doskonałe danie na niedzielny obiad.


Reklama


Składniki:

- 0,75 dag piersi z kurczaka,
- 0,5 kg zielonego groszku,
- 1 cebula,
- 3 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia,
- kilka gałązek tymianek

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka umyć, oczyścić, oprószyć solą i pieprzem, wstawić do lodówki. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanej łyżce masła, dodać rozmrożony groszek i zalać wodą do pokrycia powierzchni. Doprawić solą i pieprzem, gotować pod przykryciem ok. 15 min. Zagęścić sos zasmażką przygotowaną z pozostałego masła i mąki, zmiksować. Piersi z kurczaka usmażyć na rozgrzanym oleju, podawać z purre groszkowym i gotowanymi brokułami, dekorować gałązkami tymianku.

Czas przygotowania 1 h.
Przepis na 4 osoby.

Dowiedz się więcej na temat: drób | kurczak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje