Smażone roladki

Bardzo smaczne!

Składniki

  • 8 arkuszy papieru ryżowego lub ciasta filo
  • 2-3 garści mieszanych kiełków (soi, lucerny) i rzeżuchy
  • po 1/2 żółtej i zielonej papryki
  • 1 marchewka
  • 1 filet z ryby morskiej
  • 1/2 szkl. mrożonego groszku
  • 4 gałązki grubego szczypiorku
  • szczypta cukru
  • sól
  • olej

Składniki - sos

  • po 2 łyżki ciemnego sosu sojowego i wody
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka octu ryżowego lub soku z limonki

Sposób przygotowania

1. Roladki: marchewkę obierz i umyj. Pokrój w cienkie słupki. Zagotuj 2 szkl. wody, posól ją i dodaj cukier. Wrzuć marchewkę, gotuj ją przez 2 minuty. Wyjmij, odłóż do ostudzenia. Wrzuć groszek, po 1/2 min wyjmij go i osącz. Rybę obgotuj w posolonej wodzie lub usmaż na odrobinie oleju. 

2. Papryki drobno pokrój. Szczypiorek posiekaj. Domieszaj kiełki, groszek, marchew, kawałki ryby. Na płaski talerz nalej wodę. Zanurzaj w niej po 1 arkuszu papieru, a gdy zmięknie, kładź go na blacie i nakładaj po porcji farszu (ciasta filo nie mocz). Zwijaj, zaczynając od zawinięcia boków, a następnie roluj. Posmaruj olejem, podsmaż na oleju. Sos: wodę podgrzej, domieszaj resztę składników sosu. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje