Smażony makaron z brokułami i boczkiem

Szybki obiad.

Składniki:

- 1/2 opakowania makaronu kolanka,
- 15 dag wędzonego boczku,
- 1 brokuł,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oleju,
- 4 łyżki masła,
- sól, pieprz,
- 3 łyżki parmezanu

Przygotowanie:

Makaron ugotować aldente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy, schłodzić w zimnej wodzie, przelać olejem. Cebulę i czosnek posiekać, boczek pokroić w drobniutką kosteczkę. Brokuły podzielić na różyczki, sparzyć we wrzątku i schłodzić w zimnej wodzie aby zachowały kolor. Na rozgrzanych 2 łyżkach masła smażyć makaron 3-4 minuty. W tym samym czasie na drugiej patelni, na pozostałym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać boczek i po chwili smażenia brokuły, doprawić solą i pieprzem i połączyć z makaronem. Danie podawać posypane parmezanem.
Czas przygotowania 1 h.
Przepis na 4 osoby.

Dowiedz się więcej na temat: makaron | brokuły

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje