Spaghetti carbonara

Pyszny przepis z włoskiej kuchni

Składniki:

  • 100 g wędzonego boczku
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 75 g parmezanu
  • pieprz
  • sól
  • opakowanie makaronu spaghetti

Reklama

Przygotowanie:

1. Wlej na dużą, wysoką patelnię łyżkę oliwy i usmaż pokrojony w drobną kostkę boczek. Kiedy boczek będzie chrupiący, dodaj do niego posiekany czosnek i pietruszkę. Wszystkie składniki wymieszaj i smaż przez pół minuty.

2. Ugotuj makaron. Odcedź i wrzuć na patelnię z boczkiem. Zdejmij z ognia i wymieszaj z połową parmezanu. Postaw ponownie na gaz i podgrzewaj, aż makaron będzie gorący.

Polej 2 jajkami roztrzepanymi i mieszaj, aż pokryje się masą jajeczną. Podawaj od razu posypany zmielonym pieprzem i pozostałym parmezanem.



Dowiedz się więcej na temat: spaghetti | Spaghetti carbonara | Bolognese

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje