Spaghetti pomidorowe z dynią oraz szynką

Idealny obiad na jesienne popołudnie

Czas przyrządzenia: ok. 40 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 40 dag spaghetti
  • 30 dag mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 15 dag szynki
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 pomidorów
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 40 dag miąższu dyni
  • 50 ml czerwonego wina
  • 4 łyżki oleju
  • 15 dag startego żółtego sera
  • suszony majeranek, oregano i bazylia
  • sól
  • pieprz
  • natka

Sposób przygotowania

1. Pomidory sparz, obierz ze skórki, oczyść z pestek i zmiksuj. Cebulę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj. Szynkę pokrój w kosteczkę. Marchewkę obierz, potnij na kawałeczki. Łodygi selera oraz miąższ dyni oczyścić, warzywa drobno pokrój. 

2. Na dużej patelni mocno rozgrzej olej. Zeszklij na nim czosnek i cebulę. Dołóż szynkę, dynię, marchewkę, seler oraz mieloną wołowinę. Smaż razem chwilę na dużym płomieniu. Następnie dodaj wino oraz zmiksowane pomidory. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, oregano oraz bazylią. Doprowadź go do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i duś jeszcze ok. 35 minut. Od czasu do czasu zamieszaj, by sos nie przywierał do dna patelni. 

3. Makaron wrzuć na posolony wrzątek. Gotuj go pod przykryciem przez 7-8 minut na małym płomieniu. Odcedź, osącz na sitku, a następnie wymieszaj z mięsnym sosem. Przed podaniem każdą porcję spaghetti posyp startym żółtym serem oraz natką. Udekoruj. 

Reklama


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje