Sprawdzone sposoby

Warto skorzystać z dobrych rad doświadczonych gospodyń domowych.

1. Kupując bakłażana wybieraj te mniejsze i średnie warzywa. Mają mniej goryczki. Ich skórka powinna być jędrna i dość miękka, bez przebarwień i plam.

Reklama

2. Pokrojonego bakłażana obficie posól z każdej strony i odstaw. Gdy puści sok, umyj go pod wodą lub osusz ręcznikiem papierowym. Możesz go ponownie posolić przed smażeniem, wchłonie mniejszą ilość tłuszczu.

3. To warzywo nie ściemnieje, jeśli skropisz je odrobiną soku z cytryny.

4. Bakłażana możesz przechowywać nawet 2 tygodnie na najniższej półce w lodówce. Tylko nie zawijaj go w żadną folię, bo szybko się zepsuje.

5. Przyprawami pasującymi do bakłażana są rozmaryn, bazylia i oregano, łącz go również z czosnkiem oraz z natką pietruszki.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje