Sprawdzone sposoby na zupy
Rady doświadczonych gospodyń domowych.
1. Gęstą zupę możesz zrobić na dwa dni. Zupa, która stoi w lodówce przez całą noc, mocniej przejdzie aromatem przypraw i na drugi dzień będzie smakowała lepiej. Możesz ją również zmiksować i drugiego dnia podać jako zupę krem.
2. By zupa była sycąca, trzeba ją zagęścić. Najlepiej to zrobić zasmażką z masła klarowanego i mąki, jajka rozprowadzonego w śmietanie, mąki wymieszanej z zimną wodą lub samą śmietaną. Możesz także dodać kaszę manną, rozdrobniony razowy chleb lub serek mascarpone.
3. Jeśli chcesz przechować zupę nawet kilka tygodni, zawekuj ją. Słoik umyj, gotuj 15 minut w dużym garnku z wodą lub wstaw na 15 minut do gorącego piekarnika. Wlej do niego gorącą zupę, wytrzyj brzegi ściereczką, zakręć mocno, postaw do góry dnem i przykryj kocykiem. Pozostaw do wystygnięcia. Słoik trzymaj w lodówce.