Spring rollsy z burakiem

Zdrowa i smaczna przekąska.

Składniki

  • 4 większe arkusze papieru ryżowego
  • 1⁄2 kostki (140 g) wędzonego tofu
  • 2 średniej wielkości czerwone buraki
  • 4 suszone pomidory z zalewy
  • 2 garści rukoli
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Tofu pokrój wzdłuż na wąskie paski. Buraki obierz ze skórki i za pomocą obieraczki julienne pokrój je na cieniutkie paseczki. Pomidory z zalewy pokrój w paski, a rukolę skrop sokiem z cytryny. Z octu, oliwy i odrobiny soku z cytryny przygotuj dressing. Dopraw solą i pieprzem. Czystą dłonią zmocz delikatnie papier ryżowy, aby był miękki i idealnie się kleił. Mniej więcej na środek arkusza wyłóż: rukolę, suszone pomidory, julienne z buraków i wędzone tofu. Papier zwijaj niemalże jak tortillę, pamiętając o podwinięciu boków. Całość sklei się po chwili, gdy papier lekko wyschnie. Spring rollsy można zajadać solo lub maczać w dressingu. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje