Staropolski bigos ze śliwką

Przysmak polskiej kuchni.

Składniki:

  • 80 dag białej kapusty (świeżej)
  • 40 dag kapusty kwaszonej
  • 50 dag mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka - może być mieszane) lub dziczyzny
  • 50 dag kiełbasy (zwyczajnej, myśliwskiej lub śląskiej)
  • 25 dag wędzonego boczku
  • kilka grzybów suszonych
  • pieprz, sól, 2-3 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 jagody jałowca
  • 2 cebule
  • 4-5 śliwek suszonych(wędzonych)

Przygotowanie:

1. Kapustę kwaszoną mocno odciśnij (ew. wcześniej opłucz zimną wodą, jeśli jest zbyt kwaśna), a następnie grubo posiekaj. Przełóż do dużego garnka. Dodaj suszone grzyby oraz listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i jagody jałowca, ew. lekko posól. Duś pod przykryciem na małym płomieniu, aż kapusta będzie miękka.

Reklama

2. Cebule obierz, grubo posiekaj. Wszystkie rodzaje mięsa pokrój na kawałki. Kiełbasę potnij w półplasterki. Boczek pokrój w grubą kostkę, lekko podsmaż na suchej patelni.

3. Zdejmij z patelni i na tłuszczu ze smażenia boczku lekko zrumień cebulę, rozdrobnione wcześniej mięso oraz kiełbasę. Z uduszonej kapusty zlej nadmiar wody. Dodaj do niej podsmażone mięso, boczek oraz kiełbasę razem z tłuszczem z patelni. Duś razem przez 2 -2 i 1/2 godziny. Świeżą kapustę opłucz, wytnij głąb, liście grubo poszatkuj i wraz z suszonymi śliwkami wrzuć do garnka. Ponownie przypraw na pikantnie.

4. Całość duś pod przykryciem jeszcze około 1 i 1/2 (najlepiej bigos z przerwami gotować przez kilka dni). Podgrzewając, od czasu do czasu zamieszaj całość, by bigos się nie przypalił.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje