Surówka z ogórków

Pyszna i orzeźwiająca

Czas przyrządzenia: ok. 35 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 3 średnie ogórki sałatkowe
  • 4 dymki
  • 1 pęczek mięty
  • kilka gałązek koperku
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, szczypta cukru
  • grubo mielony kolorowy pieprz

Sposób przygotowania

Ogórki umyj, wytrzyj do sucha, wraz ze skórką pokrój je w plasterki. Dymki oczyść, tak samo jak ogórki potnij w plastry. Pokrojone warzywa wymieszaj w salaterce. Miętę opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek, odłóż połowę listków, resztę drobniutko pokrój. Koperek opłucz, osusz, potnij na kawałeczki. Musztardę wymieszaj z solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wlej ocet oraz sok z cytryny. Stale mieszając trzepaczką, dolej porcjami oliwę. Ubij gęsty sos winegret. Rozdrobnione zioła wsyp do warzyw w salaterce. Ca- łość polej winegretem. Lekko przemieszaj. Odstaw na 15-20 minut, aby wszystkie smaki się przeniknęły. Surówkę posyp listkami mięty i ew. skórką startą z cytryny.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje