Świąteczne wafle

Aby święta były słodkie...

Składniki:

Reklama

- 50 dag suszonych śliwek,
- 50 dag cukru,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1/2 szklanki łuskanych orzechów włoskich,
- smażona skórka pomarańczowa,
- 4 duże wafle,
- polewa czekoladowa

Przygotowanie:

Śliwki moczyć przez noc w niewielkiej ilości wody, następnego dnia gotować w tej samej wodzie aż się rozkleją. Dodać cukier, posiekane orzechy i sok z cytryny. Podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści.
Masą śliwkową przełożyć wafle. Na nich ułożyć deskę, obciążyć i ochładzać przez noc. Rano wafle pokroić na kwadraty. Połówkę każdego kwadratu zanurzyć w rozpuszczonej polewie (polewa powinna ciastka dzielić na trójkąty). Pozostawić do zastygnięcia.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje