Świąteczny śledź pod cynamonem

W zdrowym oleju rzepakowym.

Składniki:

  • 0,5 kg filetów śledziowych Matjas (mogą być czyste lub w oleju)
  • 1 średnia cebula
  • garść rodzynek
  • mielony cynamon 
  • olej Rzepakowy tłoczony na zimno np. Green Spoon
  • olej rydzowy np. Green Spoon tłoczony tradycyjnie na zimno
  • świeżo mielony kolorowy pieprz

Przygotowanie:

1. Garść rodzynek zalewamy wrzątkiem. Jeżeli dysponujemy śledziem w zalewie olejowej, to najlepiej go przepłukać, aby nie zaburzył smaku gotowego dnia.

Reklama

2. Filety śledziowe kroimy w kawałki o szerokości ok. 4 cm i układamy je w półmisku (a najlepiej w zamykanym pojemniku). Cebulę kroimy w plastry, a następnie w półksiężyce, które układamy na pierwszej warstwie śledzia, na całość sypiemy wg uznania rodzynki i cynamon (pamiętając, że to bardzo aromatyczna przyprawa, nie warto więc przesadzać), po czym dodajemy świeżo mielony pieprz.

3. Podlewamy całość olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, dodajemy także kilka kropel oleju rydzowego, który doda smaku cebulowo-korzennego. I w ten sposób możemy ułożyć kilka warstw.

4. Gotową potrawę pozostawiamy w lodówce na noc, a następnego dnia można już cieszyć się jej smakiem. Doskonałym dodatkiem do tak przygotowanego śledzia jest świeży chleb i naturalne masło.

Autorem przepisu jest Przemysław Mrozik

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje