Święta po włosku

Co warto wiedzieć o włoskim makaronie.

Polski stół wigilijny z włoskim łączy brak mięsa. Na obecności ryby podobieństwa się kończą. Nie ma spójnej tradycji związanej z konkretnymi daniami - te różnią się w zależności od regionu, miasta, a nawet domu. Zupełnie inaczej niż w Polsce, gdzie różnice w motywach kulinarnych stołów wigilijnych są stosunkowo niewielkie.

Reklama

Włosi w wigilię serwują miedzy 7 a 9 dań, wśród których obowiązkowo jak uszka w barszczu znajduje się makaron. Jeśli chcemy w święta naśladować Włochów, lub uraczyć znajomych znakomitą pastą w sylwestra lub Nowy Rok, musimy nie tylko znać jej rodzaje, ale również wiedzieć z jakim sosem ją podać.

Makarony długie i wąskie

Spaghetti - te długie cienkie nitki znane są wszystkim miłośnikom sosu bolońskiego, neapolitańskiego i carbonara. W śród makaronów z tej samej grupy znajdziemy też linguine - języczki, płaskie i cienkie wstążki, vermicelli - długie, bardzo cienkie okrągłe nitki i fideo - krótki, cienki, lekko kręcony makaron.  

Sosy: pomidorowy, kremowe lub bazujące na oliwie sosy, lekkie sosy z owocami morza.  

Długie wstążki

W tej grupie najpopularniejsza chyba jest szeroka i płaska lasagna, szerokie płaskie wstążki parpadelle i długie cienkie tagliatelle. Mniej znana jest płaska, krótka i szeroka mafalda oraz grube, krótkie fetuccinne.  

Sosy: kremowe oraz tłuste mięsne sosy.  

Drobne makarony

Nazwy drobnych makaronów same nasuwają skojarzenia z czymś niewielkim, np.: drobne, obłe acini di pepe, podobne do ziaren ryżu orzo, pierścieniaste anelli, podobne do motyli farfalle, okrągłe łódeczki orecchiette, kształtem przypominające kaloryfer radiatori, małe szpulki rocchetti, czy wyglądające jak kokardki tripolini. Te makarony zwykle nie występują solo, raczej jako wsad do zup, potrawek, sałatek lub składnik casseroles (zapiekanek).  

Kręcone

Wszelkie świdry to dość grube i masywne makarony, których wyrazisty smak doskonale współgra z pesto i lekkimi sosami. Spirale dobrze zgarniają kawałki warzyw, można więc się pokusić o sos na ich bazie ze smakowitym gemelli - krótkie spirale, fusilli - świderki, campanelle - przypominającym powykręcane płatki, gęstymi spiralami rotini, okrągłymi świdrami  cavatappi lub wąskimi, skręconymi tubami - casarecce. Kręcony makaron wygląda również dość efektowanie w sałatkach.  

Sosy: lekkie sosy, pesto  

Muszle

Łódeczki i muszle to coś dla lubiących mięsną pastę oraz gęste, treściwe, nieco cięższe sosy. W tej grupie mamy do wyboru przede wszystkim conchiglie - małe muszelki i cavatelli - podobne, ale ze zrolowanymi krawędziami oraz pipe rigate - puste muszelki o ślimaczym kształcie. 

Sosy: ciężkie, treściwe i mięsne sosy 

Tuby i rurki

Tuby stworzone są do wprost do nabierania sosu, dlatego idealnie sprawdzają się do nich sosy z kawałkami warzyw, bolognese lub ragù - tradycyjny włoski sos mięsny. Oprócz popularnego penne - ukośnie ściętych tub, warto znać również: elbow macaroni - półokrągłe tuby, rigatoni - dłuższe żłobione rurki, bucatini - długi, wąski, podobny do spaghetti wydrążony makaron, manicotti - duże tuby, tortiglioni - wąskie rurki, tubini - średnie, lekko wygięte tuby i ziti - również średnie, proste rurki. Rurki nadają się także do zapiekanek:

- Masywne makarony takie jak rurki czy tuby świetnie smakują zapiekane pod baszamelem lub warstwą sera, w odróżnieniu od długiech, gładkich makaronów, które podajemy w naszych restauracjach z lekkimi sosami, pesto lub sosami na bazie oliwy - mówi Dominika Kłos, właścicielka ogólnopolskiej sieci franczyzowych restauracji włoskich Fabryka Pizzy.  

Sosy: ragu, blolognese, sosy warzywne  

Nadziewane:

Najpopularniejsza nadziewana pasta to oczywiście ravioli, które może być okrągłe lub kwadratowe, zwykle wypełnione serowym, mięsnym, rybnym lub warzywnym farszem. Występuje ono także w wersji "gigante". Popularne makarony nadziewane, to również: tortellini, które kształtem przypomina stykającą się czubkami literkę "c", tortelloni - pierożki wielkości orzecha lub mazzelune półksiężyce podobne do naszych pierogów. Faszerowaną pasta podaje się zwykle z sosem maślanym lub na bazie oliwy, tak aby nie zabić smaku farszu, ale go podkręcić. 

Sosy: lekkie sosy maślane, lub na bazie oliwy  

Oczywiście Włosi nie wyobrażają sobie niektórych połączeń, jednak pasta ma to do siebie, że jest dość uniwersalna.

- Z trzech składników można wyczarować doskonałe danie bazujące na makaronie, w dodatku bardzo energetyczne. Średnia wartość kaloryczna 100 g makaronu wynosi 350 kcal. Porcja taka zawiera: 11 g białka, 1,4 g tłuszczu, 79 g węglowodanów, 22 mg wapnia, 192 mg potasu i 189 mg fosforu - dodaje właścicielka Fabryki Pizzy. 

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje