Sycące curry rybne

Danie idealne na kolacje

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1⁄2 cebul
  • 4 łyżeczki żółtej pasty curry
  • 1⁄2 zielonej papryki
  • 15 strączków zielonej fasolki szparagowej
  • 350 ml bulionu warzywnego o obniżonej zawartości soli
  • 1⁄2 szklanki (125 ml) odtłuszczonego mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • sok z limonki do smaku
  • 250 g fileta z białej ryby
  • 1 duża garść liści młodego szpinaku
  • sól morska i mielony czarny pieprz do smaku
  • 1 cebula dymka

Sposób przygotowania

Na średnim ogniu rozgrzej w rondlu oliwę. Dodaj cebulę i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj pastę curry i smaż 1-2 minuty. Mieszaj co jakiś czas. Wrzuć zieloną paprykę oraz fasolę i zamieszaj tak, by pasta pokryła warzywa. Smaż przez 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Wlej bulion i zagotuj. Zmniejsz ogień i dodaj mleko kokosowe, sos rybny i sok z limonki. Dodaj rybę i delikatnie zamieszaj. Duś przez 10-15 minut. W ostatnich 5 minutach dodaj szpinak i ostrożnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z brązowym ryżem, posypane dymką. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje