Syrop z marzanki wonnej

Syrop z marzanki wonnej jest doskonałym składnikiem drinków i wielu potraw. W okolicach Berlina jest popularnym dodatkiem do piwa pszenicznego.

Składniki na 600 ml:

- duży pęczek marzanki wonnej,

Reklama

- 400 g cukru,

- 4 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Z marzanki oberwać listki. Cukier, sok z cytryny i 300 ml wody zagotować (gotować aż syrop stanie się klarowny) dodać listki marzanki i odstawić na 24 godziny, aby syrop naciągnął. Syrop odcedzić, zagotować i rozlewać do czystych buteleczek.

Przechowywać w chłodnym miejscu. Trwałość co najmniej4 tygodnie.

Wypróbuj też: Caipirinha po berlińsku

Dowiedz się więcej na temat: Kuchnia niemiecka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje