Szarlotka z winem

Troszkę mocniejsza szarlotka.

Składniki na 12 porcji:

- 40 dag mąki,
- kostka masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szklanka cukru,
- 2 jajka,
- 10 dag rodzynek,
- 2 łyżki calvadosu,
- 1 i 1/2 kg jabłek,
- sok z cytryny,
- szklanka białego wina,
- cynamon,
- 2 torebki cukru waniliowego,
- 3 łyżki bułki tartej,
- żółtko,
- łyżka śmietanki kremówki,
- budyń waniliowy.

Przyrządzanie:

Mąkę przesiać na stolnicę. Wrzucić do niej masło i pokroić drobno nożem. Następnie dodać proszek do pieczenia, jajka i pół szklanki cukru. Ciasto szybko zagnieść, uformować z niego kulę, włożyć do lodówki na 30 minut. Rodzynki skropić calvadosem. Jabłka drobno pokroić, skropić sokiem z cytryny. Wino zagotować ze szczyptą cynamonu i resztą cukru. Dodać jabłka, dusić je 5 minut. Zagęścić budyniem rozprowadzonym wodą. Połączyć z rodzynkami. Ponownie zagotować. Tortownicę wylepić 2/3 ciasta, posypać tartą bułką, po czym napełnić masą jabłkową. Rozwałkować resztę ciasta, przykryć nim jabłka, formując z jego pasków kratkę. Posmarować ciasto żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Piec 50 minut w temp. 180st. C. Po upieczeniu i ostudzeniu można polać szarlotkę lukrem: 3 łyżki cukru pudru rozpuścić w trzech łyżkach wody, dodać 2 łyżki soku z cytryny. Polać lukrem ciasto i zostawić do zastygnięcia.
Ciasto można ozdobić pałeczkami cynamonu, orzechami lub rodzynkami. Podawać ostudzone lub na ciepło - np. z lodami waniliowymi.
1 porcja - 287 kcal
Czas przygotowania: 60 minut

Reklama

Kalkulator kalorii

Dowiedz się więcej na temat: cytryny | ciasto | ciasta z owocami | jabłka | szarlotka | ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje