Szaszłyczki z jogurtowym sosem

Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i czosnek, tak aby się nie zrumieniły.

Składniki na 4 porcje:

  • łyżka oliwy (plus oliwa do smażenia)
  • mała cebula posiekana
  • 750 g mielonej baraniny (może być wieprzowina)
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • łyżka mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego chilli
  • 1/2 szklanki orzechów piniowych, posiekanych i prażonych
  • jajko
  • sól
  • pieprz

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i czosnek, tak aby się nie zrumieniły.

2. W misce wymieszaj mięso, cebulę, czosnek, jajko, przyprawy i orzechy. Przypraw do smaku. Gdy mięso stanie się kleiste, podziel je na równe porcje, oklej nimi patyczki do szaszłyków.

3. Smaż szaszłyki na oliwie na rozgrzanej patelni grillowej, aż zbrązowieją. Podawaj z jogurtem z dodatkiem świeżej mięty, cząstkami cytryny i pitą.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje