Szaszłyczki z ziemniaków i mielonego mięsa

Grillowane szaszłyki.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1 kg ziemniaków,
- 400 g mieszanego mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól,
- pieprz,
- 3 cebule,
- 3 kolorowe papryki,
- 1 łyżki grubej sól,
- kolorowy pieprz,
- 2 gałązki tymianku,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć i gotować około 15 minut. Opłukać w zimnej wodzie, obrać ze skórki, zostawić aby ostygły. Mięso, jajko, bułkę i musztardę wyrobić. Przyprawić solą i pieprzem. Uformować kulki o średnicy 4-5 cm. Cebulę obrać i przekroić na pół. Papryki umyć, pokroić na kawałki. Ziemniaki przekroić na pół. Przygotowane składniki nadziewać na patyczki i piec na rozgrzanym grillu ok 10 minut. Krótko przed końcem grillowania ziemniaki posypać grubą solą, kolorowym pieprzem i posiekanym tymiankiem. Szaszłyki polać oliwą z oliwek i podawać. Czas przygotowania 45 minut
Jedna porcja zawiera 1090 kJ/260 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas