Szaszłyki wieprzowe, z egzotyczną sałatką

Soczyste mięso z grilla

Składniki

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziaren białego pieprzu
  • 2 łyżki sosu rybnego (kupisz w dziale z produktami orientalnymi)
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • 800 g szynki wieprzowej, pokrojonej w kostkę
  • SAŁATKA:
  • ananas
  • obrany i pokrojony w kostkę miąższ z kokosa
  • 1/2 szklanki listków kolendry
  • 1/2 szklanki listków mięty
  • 2 małe czerwone cebule, pokrojone
  • po łyżce sosu rybnego, cukru i soku z cytryny
  • ząbek czosnku, posiekany
  • łyżeczka płatków chilli

Sposób przygotowania

1. Zmiksuj czosnek, pieprz, sos rybny  i sojowy, sok z cytryny oraz cukier. Wlej marynatę do mięsa, wymieszaj i zostaw na kilka godzin, najlepiej na noc.    

2. Rozgrzej grill lub piekarnik z funkcją grillowania. Mięso nadziej na szpadki  i zgrilluj, obracając (7-10 minut).  

3. Na sałatkę wymieszaj ananasa, miąższ z kokosa, kolendrę, miętę i cebule. Wymieszaj sos rybny z cukrem, sokiem  z cytryny i czosnkiem. Skrop sosem sałatkę. Posyp płatkami chilli. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje