Szaszłyki z batatów i bakłażana

Warzywna przekąska.

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 bataty
  • olej rzepakowy lub z pestek winogron  
  • sól pieprz

Marynata:

  • 6 łyżek oleju
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • półtorej łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • pół łyżeczki startego imbiru
  • sól pieprz

Przygotowanie:

Reklama

1. Patyczki do szaszłyków mocz pół godziny. Bakłażana umyj, pokrój w plastry o grubości 1 cm, obficie przypraw solą i pieprzem, odstaw na 30 minut, aż puści sok. Odsącz je z nadmiaru wody, delikatnie, by się nie rozpadł, usmaż na patelni grillowej z odrobiną tłuszczu. Bataty obierz, wypłucz, włóż do garnka z osoloną wodą. Przykryj, gotuj 20 minut, odlej wodę, odstaw do ostygnięcia. Pokrój w plastry o grubości 1 centymetra.

2. Przygotuj marynatę. Zanurzaj warzywa w marynacie, nabijaj na patyczki, piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut. Podawaj do mięsnych szaszłyków.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje