Szczawiowa z rzodkiewkami

W sam raz na upalne dni.

Czas przyrządzenia: 35
Składniki dla: 4

Składniki

  • 50 dag ziemniaków
  • po 1/2 pęczka szczawiu i szczypiorku
  • po 1/4 pęczka natki pietruszki i trybuli (lub 1/2 pęczka natki pietruszki)
  • 10 rzodkiewek
  • 4 jajka
  • 4 małe cebule
  • 1 por (biała część)
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

1 Zioła dokładnie opłucz i osusz. Część odłóż do dekoracji. Szczaw i szczypiorek drobno posiekaj, z natki i trybuli oderwij listki, drobno je pokrój. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Cebule obierz i drobno posiekaj. Por oraz rzodkiewki oczyść, potnij w krążki.

Reklama

2. W rondlu rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i por, zeszklij, mieszając. Dodaj ziemniaki i smaż na małym ogniu 4 min. Zalej bulionem warzywnym i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 20 min na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.

3. Jajka ugotuj na półtwardo (ok. 7 min), obierz i pokrój wzdłuż na połówki. Zieleninę dodaj do zupy razem z jogurtem i podgrzej, ale już nie gotuj. Lekko zmiksuj, tak by pozostały kawałki ziół. Dopraw solą i pieprzem. Podziel na porcje. Podawaj z jajkami i plastrami rzodkiewki. Ozdób odłożonymi ziołami.

Ostrzejszy smak
Do gotowej zupy dodaj 2 obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smak zupy podkreśli też szczypta mielonego imbiru.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje