Szkocki wieczór

Długie wieczory to idealny moment na spotkania z przyjaciółmi przy szklaneczce szkockiej. Wyobraź sobie, że za oknem twojej wiejskiej posiadłości panuje mrok, w kominku wesoło trzaska ogień, a ty serwujesz dania, które oczarują towarzystwo...

Nawet jeśli nie mieszkasz w Szkocji i nie masz wiejskiej posiadłości możesz zorganizować nastrojowe przyjęcie w szkockim stylu. Nie wiesz co podać? Podpowiadamy!

Kociołek warzywno-ziemniaczany

Składniki na 6 porcji:
- 3 cebule,
- pęczek włoszczyzny,
- pomidor,
- 1,5 kg chudego mostku wołowego,
- sól,
- 2 listki laurowe,
- 8 owoców jałowca,
- łyżka rozgniecionych ziaren pieprzu,
- 400 g metki,
- jajko,
- łyżka oleju,
- 500 g ziemniaków,
- 2 duże marchewki,
- mała główka kapusty włoskiej.
Składniki:
Dwie cebule przekroić i opiec na patelni. Włoszczyznę obrać, pokroić, pomidory poprzekrawać. Mięso umyć i umieścić w garnku, zalać dwoma litrami wody. Dodać 2 łyżki soli, cebule, listki laurowe, owoce jałowca, pieprz i włoszczyznę. Całość zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować 3-3,5 h. Odszumowywać. Wyjąć mięso. Rosół przecedzić.
1 cebulę utrzeć, wymieszać z metką, jajkiem i pieprzem, dobrze wyrobić, formować małe kulki. Opiekać je na oleju przez 5-8 minut.
Ziemniaki i marchewkę obrać, ziemniaki pokroić w plastry, marchewkę w kawałki, dodać do rosołu, gotować jeszcze 15 minut, po 5 minutach dodać poszatkowaną kapustę włoską.
Z mięsa odciąć tłuszcz i ścięgna, resztę pokroić na kawałki i wraz z kulkami mięsnymi dodać do zupy. Wszystko doprawić solą i pieprzem.

Reklama

Czas przygotowania: 240 minut
Jedna porcja zawiera: 2390 kJ/571 kcal

Grzanki z serem "Walijski królik"

Składniki na 6 porcji:
- 750 g pieczarek,
- 2 cebule,
- 1-2 łyżki oleju,
- sól, pieprz,
- po 175 g sera cheddar i gouda,
- 250 ml piwa,
- 2 łyżki sosu Worcester,
- 25 g masła,
- 2 łyżeczki ostrej musztardy,
- pieprz cayenne,
- 8 kromek białego pieczywa,
- 1/4 pęczka pietruszki
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, cebule w drobną kostkę. Na oleju smażyć najpierw pieczarki, potem dodać cebulę, mocno doprawić solą i pieprzem, odstawić. Sery utrzeć na grubej tarce. Piwo, sos Worcester, masło i musztardę podgrzać w rondelku, dodać sery i roztopić ciągle mieszając (nie doprowadzając do wrzenia). Doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Zdjąć z płyty i mieszać, aż masa zgęstnieje. Kromki opiec w tosterze, ułożyć na blasze, na nie wyłożyć pieczarki i masę serową. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 250 st. C przez 5 minut. Posypać posiekaną pietruszką.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 1800 kJ/430 kcal

Talerz sałat

Składniki:
- główka sałaty rzymskiej,
- cykoria,
- ok.220 g selera naciowego,
- 200 g gotowanej szynki,
- 3 pomidory,
- 125 g śmietany 30 proc.,
- 100 g jogurtu,
- 100 g majonezu,
- sól, pieprz,
- cukier,
- pomidorki koktajlowe do dekoracji.
Przygotowanie:
Po 6-8 liści sałaty i cykorii odłożyć, resztę pociąć na cienkie paski. Z selera odciąć 6-8 dziesięciocentymetrowych odcinków łodygi, resztę pociąć w kostkę. Szynke i pomidory również pociąć w kostkę. Śmietanę jogurt i majonez wymieszać, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Składniki wymieszać i nakładać na liście sałaty i cykorii i łodygi selera. Układać na półmisku, dekorować pomidorkami koktajlowymi.

Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 840 kJ/201 kcal

Kawa po szkocku

Składniki na 6 porcji:
- 100 g gorzkiej czekolady (70 proc. kakao),
- 1 l mocnej kawy,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 250 ml likieru na bazie śmietanki i whiskey (np. Baileys),
- 250 g bitej śmietany,
- pół łyżeczki kakao
Przygotowanie:
Kawę i cukier zagotować, dodać grubo posiekaną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Dodać likier (nie doprowadzać do wrzenia). Śmietanę ubić (nie na sztywno). Kawę wlać do szklaneczek, nakładać śmietanę, oprószyć kakao.

Czas przygotowania: 10 minut
Jedna porcja zawiera: 1550 kJ/370 kcal

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia brytyjska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje