Szlachetne miody

Miód pitny, najdłużej znany w Polsce napój alkoholowy można z powodzeniem zrobić domowym sposobem.

Oprócz miodu i wody konieczne są drożdże winne używane do wyrobu mocnych win typu: malaga, madera, tokaj lub potwein. Z braku takich można użyć drożdże winne uniwersalne, dostępne w handlu. Miody pitne mogą być naturalne uzyskane z fermentacji surowego miodu lub sycone, otrzymane z fermentacji gotowanego miodu z woda w odpowiedniej proporcji.

Reklama

W zależności od proporcji miodu i wody mamy "półtorak" (1 część miodu na połowę objętości wody), "dwójniak" (1:1), "trójniak" (1:2), itd.

By obniżyć koszt wyrobu miodu pitnego można część miodu zastąpić cukrem. Najdłużej (co najmniej 8 lat) fermentują "półtoraki" i "dwójnaki" - dlatego są tak cenne.

Miody lżejsze ("piątak", "czwórniak") po 7-8 miesiącach nadają się do picia.

Jeśli zamiast wody użyjemy soku z sezonowych owoców, a zamiast cukru - miodu - uzyskamy pitny miód owocowy o przyjemnym zapachu i smaku. Sok lub miazgę owocową należy poddać fermentacji - tak jak przy wyrobie wina.

Domowy wyrób miodu pitnego przebiega w czterech etapach. Najpierw musimy przygotować matkę drożdżową, następnie tzw. brzeczkę czyli roztwór miodu i wody, który po przegotowaniu poddaje się fermentacji i dojrzewaniu.

1.Szklankę przegotowanej, ostudzonej wody wlewamy do półtoralitrowej butelki i wsypujemy paczkę drożdży winnych. Zatykamy korkiem z waty i odstawiamy w ciepłym miejscu do następnego dnia. Teraz dodajemy łyżeczkę cukru - po 3-4 dniach fermentacji pojawi się piana, świadcząca o początku fermentacji. Zawartość butelki przelewamy do większej, dolewamy pół litra przegotowanego i ostudzonego roztworu miodu (proporcje zależne od tego, jaki typ miodu chcemy uzyskać). Następnego dnia obfita piana świadczy o prawidłowej fermentacji. Otrzymana matkę możemy zaszczepić nawet 25 l brzeczki.

2.Miód pszczeli ważymy i rozpuszczamy w letniej wodzie w proporcjach zależnych od typu miodu pitnego, jaki chcemy uzyskać. Miód płynny mierzymy w litrach, miód skrystalizowany - w kilogramach - pamiętać, że 1 litr miodu to 1,4 kg. Otrzymany roztwór gotujemy w dużym garnku uważając, by nie wykipiał. Po pół godzinie należy uzupełnić odparowana wodę. Pianę, która pojawi się na brzeczce zbieramy łyżka cedzakową. Brzeczkę po przegotowaniu należy ostudzić pod przykryciem.

3.Ostudzona brzeczkę wlewamy do gąsiorka, dodajemy pożywkę dla drożdży (kupuje się ją wraz z drożdżami winnymi), trochę kwasku cytrynowego z woda i matkę drożdżową. Zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiamy w miejsce, gdzie możemy utrzymać temp. Ok. 18 stopni.

Dowiedz się więcej na temat: matki | drożdże | wino | miód | wody

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje