Sznycle w okruszkach z precli

Niezwykle udana metamorfoza tradycyjnych kotletów. A przepis jest tak prosty, że przygotujesz je, nawet jeśli nie masz wprawy w gotowaniu!

Składniki dla: 4

Składniki

  • 4 plastry wieprzowiny (schabu, ew. chudej łopatki albo karkówki)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 10 dag słonych precli (ew. krakersów z cebulą albo paluszków z solą)
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • sok z 1/2 cytryny
  • ziołowa przyprawa do mięsa wieprzowego
  • sól
  • mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

1. Plastry mięsa opłucz, osusz i ułóż na deseczce. Potem dobrze je rozbij. Natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Skrop sokiem z cytryny, posyp przyprawą, solą oraz pieprzem. Tak przygotowane kotlety przykryj kawałkiem folii i włóż na 30 minut do lodówki.

2. W tym czasie precle drobniutko pokrusz (najlepiej w malakserze). Jajko wbij na talerz, roztrzep je widelcem. Zamarynowane kotlety oprósz mąką. Strzepnij jej nadmiar. Potem kolejno zanurz sznycle w roztrzepanym jajku i panieruj w okruszkach z precelków. Panierkę mocno dociśnij do mięsa.

3. Na patelni mocno rozgrzej olej. Włóż sznycle. Smaż je po 4-5 minut z każdej strony. Podawaj z surówką i ziemniakami. Gotowe danie możesz udekorować listkami natki pietruszki oraz plasterkami cytryny.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje