Sznycle w okruszkach z precli

Niezwykle udana metamorfoza tradycyjnych kotletów. A przepis jest tak prosty, że przygotujesz je, nawet jeśli nie masz wprawy w gotowaniu!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Plastry mięsa opłucz, osusz i ułóż na deseczce. Potem dobrze je rozbij. Natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Skrop sokiem z cytryny, posyp przyprawą, solą oraz pieprzem. Tak przygotowane kotlety przykryj kawałkiem folii i włóż na 30 minut do lodówki.

2. W tym czasie precle drobniutko pokrusz (najlepiej w malakserze). Jajko wbij na talerz, roztrzep je widelcem. Zamarynowane kotlety oprósz mąką. Strzepnij jej nadmiar. Potem kolejno zanurz sznycle w roztrzepanym jajku i panieruj w okruszkach z precelków. Panierkę mocno dociśnij do mięsa.

3. Na patelni mocno rozgrzej olej. Włóż sznycle. Smaż je po 4-5 minut z każdej strony. Podawaj z surówką i ziemniakami. Gotowe danie możesz udekorować listkami natki pietruszki oraz plasterkami cytryny.

Jak zrobić kotleta de volaille?Interia Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas